Prečo, načo, začo posledné štyri mesiace v roku majú koncovku BER. Každý mesiac má svoj význam podľa prírody, ale mesiace s BER až láka niečo brať, hlavne úrodu.
V skupinke rozvoja pracovných zručností klientky na aktivitách okrem uplatnenia svojich šikovných rúk, preberajú aj rôzne témy. Tento týždeň, začiatok októbra nám „obyčajné“ domáce hrozno zo záhrady navodilo tému – spomienku na detstvo, bezstarostnosť, rodinu a prácu v záhrade. Spomienky na oberačku hrozna, vinobranie, dožinky, burčiak, víno. Každá klientka mala čo dodať, čo robievali, aké zvyky dodržiavali či aké recepty, jedlá sa v tomto období pripravovali. Pospomínali na všetko od oberania hrozna, jabĺk, hrušiek, sliviek, varenia slivkového lekváru, nakladania kapusty do sudov, vyberania tekvíc, vykopávania zemiakov, lámania a šúpania kukurice, trhania cukrovej repy, párania peria až po domáce zabíjačky.
Koľko práce je za tým, čo všetko si vlastnými rukami, dokáže človek urobiť a hlavne je to dnes tak obľúbené d o m á c e.
Bola to „úrodná „ debata, ktorá nás zaviedla do detstva, mladosti.